kuzey-kıbrıs-il-ilçeleri
admin Yorum yapılmamış

Denizin ve gökyüzünün mavisi ile yeşilin buluştuğu muazzam bir doğayla da tarihin kesiştiği şahane bir adadır Kıbrıs. Sadece yaz mevsiminde değil, ilkbahar, sonbahar ve kışının da ayrı ayrı güzellikler sunduğu kartpostal görünümlü Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefkoşa’dan oluşan ilçelere sahip sıcacık bir adadır o.

Kıbrıs’ın il ve ilçelerinin röntgenini Kıbrıs araç kiralama ( ? www.kibrisarackiralama.com ) şirketi olarak sizler için çektik. En iyi tatili Kıbrıs’ta yaşamanız ve en iyi gezi planınızı bu yazıyı okuyarak kurgulamanız için. Şimdiden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hoş geldiniz diyoruz.

Lefkoşa
Kıbrıs adasının tam ortasında yer alan Lefkoşa dünyadaki bölünmüş tek başkent olmasından dolayı ayrıcalıklıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkentidir. Kıbrıs’ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10′ kuzey, 33°21′ doğuda bulunur.

Kıbrıs Lefkoşa

Lefkoşa’nın kuzeyi Türklere, güneyi Rumlara ait olsa da Yeşil Hat denen ara bölge de Birleşmiş Milletler Barış gücü yer almaktadır. Uzun yılar boyunca Türklerin hakim olduğu yer olmasından dolayı Türk eserlerine, geleneklerine, karakteristlik bulgulara, İslami eserlere çok sık rastlanmaktadır. Surların içinde kalan eski şehir ve surların dışındaki yeni şehir iki ayrı dünyayı temsil ediyor. Dar, çıkmaz sokaklarla çevrili eski Lefkoşa, adanın tarihi geçmişinden kesitler sunmaktadır.

Geçmişin acı hatıralarını unutturmamak adına açılan Barbarlık Müzesi daima duygusal anların yaşandığı bir mekandır. Lefkoşa’da bulunan Barbarlık Müzesi, diğer müzelerden farklı olarak en çok ilgi gören yerdir. Rum katliamına tanıklık etmiş olan ev daha sonralarında müzeye dönüştürülmesinden buram buram tarih kokmaktadır.

Derviş Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi’ni de tatil ve gezi planlamanızda yeterli zaman varsa görülecekler listesinizde mutlaka yer alsın. 1228 yılından bu yana ayakta olan St. Sophia Katedrali’nden dönüştürülen Selimiye Camii ise Lefkoşa’nın en önemli dini yapılarından biridir. Venedik surlarının sardığı Lefkoşa şehir merkezinde bu surlar, turistlerin en çok ilgi gösterdiği sembollerden biridir. Lefkoşa’da en önemli gezilecek yerler arasında listenizde olması gereken yerler Büyük Han, Arap Ahmet Camii, Haydarpaşa Camii, Taş Sanatları Müzesi ve St. Nikholas Kilisesi olmalıdır.

Eski Lefkoşa’yı saran surların en önemli kapılarından biri olan Girne Kapısı’nı da unutmamak gerek. Zira yılın her döneminde müthiş bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Gazimağusa
Gazimağusa ya da Mağusa, Kıbrıs Adası’nda bir liman kentidir. KKTC’nin Gazimağusa ilçesinin yönetim merkezidir. Gazimağusa, Akdeniz’in en fazla güçlendirilmiş limanlarından biridir. Adanın doğu kıyısında Poyraz ve Zeytin burunları arasında yer alır. En eski kalıntıların bulunduğu 12.ve 13.yy kadar uzanan Venedik Sarayı görmeniz gereken yerler arasındadır.

Gazimağusa

Doğu Akdeniz Üniversitesi Gazimağusa’da bulunur ve eğitim bu sebeple gelir kaynaklarının başında gelir. Muhteşem ötesi altın kumsalları sayesinde dünyada bilinirliliği vardır ve Turizm de bu beldenin gelir kaynaklarına katkı sağlamaktadır.

Kıbrıs’ın Gazimağusa’da tipik akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Yazlar uzuuuun ve sıcak, kışlar ise kısa ve yağışlı geçmektedir. Nemli olmasından dolayı Kıbrıs’ın iç kesimlerine göre daha sıcaktır. Deniz kıyıları ise yazın bunaltıcı sıcağında tam da istediğimiz serinliktedir.

Ayrıca notlarınızı alın Gazimağusa’da yer alan Canbulut Müzesi, bal mumu heykelleri ve iç mimarisiyle insanı büyülemekten alıkoyamıyor, mutlaka gidilmesi-görülmesi gereken bir yerdir. Othello Kalesi ise geçmiş savaş izlerini halen taşımaktadır. Top bataryalarının izlerini çok net görebilmektesiniz. Geçmişle şimdiki zamanı kafasında aynı anda yaşamak isteyenler için ideal bir tercih olur.

Bir paragrafta Gazimağusa’da yer alan Seramis Harabelerine açmak gerek. Gördüğünüz de Efes Antik Kent havasını fazlasıyla alacaksınız. Derin derin nefes alın aynı anda 2 yerde olmayı keşfedin.

Güzelyurt
Kıbrıs’ın Güzelyurt kenti isminden de anlaşılacağı üzere Kıbrıs’ın eeeeennnnn güzel yerleşim yeridir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Güzelyurt İlçesinde bir kenttir ve Kıbrıs adasının kuzeybatısında bulunur.

Kıbrıs Güzelyurt

Turunçgil bahçeleriyle çevrili olması ekonomik anlamda Güzelyurt’un en büyük gelir kaynağını oluşturmaktadır. Doğal güzelliğini turunçgillere borçlu anlayacağınız. Çok verimli toprakları bulunan Güzelyurt’ta portakal, greyfurt, karpuz, kavun ve çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir. Turunçgillerin çoğu ihraç edilmekte, bir kısmı ise meyve suyu yapılarak içerde tüketilmekte ve ihraç edilmektedir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi’nin de burada bulunması kentin canlılığını artırmaktadır. Ortadoğu Teknik Üniversitesi KKTC Kampüsü Güzelyurt sınırları içerisinde Kalkanlı kasabasındadır. Cıvıl cıvıl gençlik ve yaşam kokar Güzelyurt. Yolunuz düşerse değil gitmek için plan yapmanız gereken Soli Bozilikası, Soli Tiyatrosu, Saint Manas Manastırı, Pigades Tapınağı gibi yerleri listenize alın. Tunç çağında kurulan ve deniz kıyısında duran bakır yatakları ve geniş limanı ile Soli, sizi içine içine içine taa içine çekecek şehirlerden biri olacaktır şüphesiz.

Güzelyurtla ilgili en önemli tarihi yerlerden bahsetmeyi sona bıraktık. “Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi, St Mamas Kilisesi, Tumba Tu Skuru, Güzelyurt Tren İstasyonu (Kıbrıs’ta kullanılan ilk trenler Güzelyurt festival alanında bulunmaktadır) ve Atatürk Anıtı”. Kesinlikle buraları gezmeden, görmeden, yaşamadan Güzelyurt’tan ayrılmayın.

İskele
İskele İlçesi 1998 yılına kadar Gazimağusa’ya bağlı olup 2000 yılında çıkarılan bir yasayla ilçe statüsünü kazanmıştır. 2006 nüfus verilerine göre burada 21.978 kişi yaşamaktaydı şimdiler ise 35.000-40.000 civarında insan yaşıyor. 1975’de yerli Türk halkı, Larnaka kentinin İskele semtinden göç ederek buraya yerleştirildiler.

iskele

İskele Mesarya Ovası ile Karpaz Yarımadası’nın kesiştiği noktada yer alan çok şirin bir sahil kasabasıdır. Daha sonrasında ismi Yeni İskele olarak değiştirilmiştir. Birçok otantik tesis ve balıkçı lokantalarının olması Yeni İskele’nin turistler tarafından ilgi odağı olmasını sağlamıştır.

Kıbrıs’ın İskele sahil kasabasında bulunan tarihi ve turistlik yerleri şöyle sıralayabiliriz: Kantara Kalesi, Apostolos Andreas Manastırı, Altın Kumsal, Panaya Kanakaria Kilisesi, Ayios Philon, Aphendrika.

Girne
Kuzey Kıbrıs’ın en gelişmiş ve en büyük ilçesi olan Girne, adanın ekonomik en büyük gelirine sahip liman kentidir. Tatilcilerin gözdesidir ve dünyanın dört bir yanından Girne Kalesi’ne ziyaretçiler gelmektedir. Lefkoşa’nın Kıbrıs’ın başkenti olmasının yanında Girne kenti ve çevresi de Kuzey Kıbrıs’ın turizm başkentidir. 1974’teki Kıbrıs Harekatı’na kadar şehir nüfusunun çoğunluğunu Kıbrıslı Rumlar oluştururken harekat sonucunda Girne’deki Rumlar göçmen durumuna düşmüştür. 2000’li yılların başlarından itibaren Girne şehrinde çok hızlı bir şekilde nüfus artışı olmuş ve teknolojik ilerleme yaşanmıştır.

girne

Akdeniz kıyılarında ortaçağdan bugüne kadar kalan etkileyici manzarası ve önemli bir kültür mirasçısı olmasından dolayı Girne ilçesi gelen misafirlerini muazzam bir şekilde tarihi yapılarıyla karşılamaktadır. Girne Limanı, Girne Kalesi’nden sonra insanı dinginleştiren, huzur veren sakin bir hayatın olduğu hissini verdirir adeta. Bunun yanı sıra Girne Limanı, beldesinde bulunan asortik otelleri, mekanları ve inanılmaz güzellikte oluşturulan zengin deniz mahsülleri menülerine sahip restorantlarıyla ufkunuza, damak tadınıza ve aldığınız nefese anlamlar katacak bir yerdir.

Girne Kale ve Limanı’ndan sonra hafızalarımızda bulunması gereken en önemli gezebileceğiniz yerler arasında Bellapais Manastırı, Mavi Köşk, S.T Hillarion Kalesi’ni de unutmayınız.

Kıbrıs il ve ilçeleri, siz gezerken kendi tarihiyle sizi karşılayacak, eşsiz güzelliklerini içinize nakşederek birbirinden ilginç ve güzel hikayeleriyle dolu bir serüven geçireceğiniz tatil şehri olarak anılarınızda yer edinecektir.

Kıbrıs’ın İl ve İlçelerini Kusursuzca Keşfetmek
Türkiye’den geliyorsanız ve kusursuz bir Kuzey Kıbrıs tatili düşünüyorsanız Kıbrıs araç kiralama şirketi olarak bu önerimizi de dikkate almanızda fayda var. Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, İskele ve Güzelyurt ilçelerini tüm tarihi, etnik ve kültürel özelliklerini keyif alarak musmutlu keşfetmek istiyorsanız KKTC’de gezi planınız için kesinlikle araç kiralamalısınız. Ve araç kiralama hizmetlerinde saygın ve güvenli bir rent a car şirketi arıyorsanız yine doğru adres biziz. Kuzey Kıbrıs tatil planınızda (ailenizle, arkadaşlarınızla, sevdiğinizle ya da yalnız) kullanmak istediğiniz kiralık aracınızı hızlıca seçip hemen rezervasyon yapmak için web sitemizin ? https://www.kibrisarackiralama.com/kiralik-araclarimiz linkini ziyaret edebilirsiniz. Kıbrıs il ve ilçelerini kiraladığınız aracımızla gezerken üstün ve kaliteli hizmet alacağınıza %100 garanti veriyoruz.