kibris-lefkoşa-kktc
admin Yorum yapılmamış

 Lefkoşa Genel Bilgiler/ Rehber

Kıbrıs Adasının tam ortasında bulunan Lefkoşa şehri dünyada yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkentidir. Yeşil Hat denilen bir sınırla ikiye bölünmüş tek başkenttir. Bu sınır bölgesinde Birleşmiş Milletler Barış Gücü bulunmaktadır. Lefkoşa aynı zamanda Rum Kesimi’nin de başkentidir. Kıbrıs adasının en kalabalık, gelişmiş, tarih ve sanayi şehridir. Kuzeyinde Türkler Güneyinde ise Rumlar yaşar.

Lefkoşa’da İklim/ Hava Durumu

Yarı kurak olarak adlandırılan iklim kuşağında yer alan Kıbrıs’da yaz mevsiminde sıcaklıklar yüksek ve kuraklık fazla olur. Akdeniz iklimi etkisinin de görülmesiyle kışları ise ılık ve az yağışlı geçmektedir. Temmuz ve Ağustos ayları en sıcak aylardır. Kıbrısın en yüksek sıcaklığı da Lefkoşa da görülür. Ocak ayı ise en soğuk aydır ve genellikle 9 ile 12 derece civarına düşen sıcaklıklar görülmektedir.

Lefkoşa’ya Ne Zaman Gidilir?

Genel olarak sıcaklaın çok düşmediği Lefkoşa’ya Şubat ayı itibarıyla sıcakların yükselmesi ile birlikte istenilen zamanda gidilebilir. Temmuz ve Ağustos aylarındaki yüksek sıcaklıklarıda göz ardı etmeden gidilecek zamanını seçmek gerekir.

Lefkoşa

Lefkoşa’da Yemek/ Restoran/ Ne Yenir Ne içilir?

Kıbrıs uzun yıllar farklı medeniyetler ev sahipliği yaptığı için yöreye özgü yerel yemekler çok değildir. Bu durum Lefkoşa’da da geçerlidir. Fakat Hellim Peyniri kesinlikle kahvaltıda tatmanız gereken bir lezzettir. Bu kızarmış peynir lezzeti bu bölgeye ait bir tattır. Ayrıca Piruhi Mantısı Kıbrıs’a özgüdür ve Kıbrıs Mantısı da demek mümkündür. Bu mantı; un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, ceviz içi ve et suyu ile yapılan bir hamur yemeğidir. Yine Kıbrıs’a özgü yemeklerden Şeftali Kebabı tadılması gereken bir lezzettir. Koyun ve ya keçinin iç zarının kıyma, soğan ve maydonoz harcı ile dolma biçiminde doldurularak ızgarada pişirilmesi ile yapılan denemeye değer bir kebaptır.

Lefkoşa’da Önemli Yerler/ Gezilecek Yerler

  • Girne Kapısı; eski Lefkoşa surlarında yer alan kapı Girne’ye ulaşımı sağlar. 1931 yılında kenarlarında bulunan surlar yıkılarak araç geçişi için yol yapılmıştır.
  • Gazimağusa Kapısı; eski Lefkoşa surlarında bulunan ve Gazimağusa’ya geçişi sağlayan kapıdır. Aynı zamanda Karpaz, Larnaka, Limasol ve Gazimağusa’dan gelen yolların birleştiği kapıdır. Günümüze kadar iyi bir şekilde korunmuş Lefkoşa’nın en sağlam kapısıdır.
  • Selimiye Camii ( Aziz Sophia Katedrali ); Kıbrıs’ın en büyük ve görkemli ibadethanesi olmakla birlikte en önemli de mimari eseridir. 1192 yılında inşa edilen Katedral, 1571 yılında Osmanlı’nın adayı fethetmesi ile camiye çevrilmiştir.
  • Büyük Han; yalnızca Lefkoşa’nın değil Kıbrıs’ın en büyük hanı olan yapı 1572 yılında Osmanlı Devleti tarafından yapılmıştır. 2 katlı olarak inşa edilen hanın ortasında geniş avlusu, avlunun ortasında ise bir mescit ve çeşme bulunmaktadır.
  • Mevlevi Tekke Müzesi; Osmanlı’nın adayı fethi sonrası adaya yerleşen Türkler’in çoğunluğunun Konyalı olması ile kurulmuştur. Şuanda müze olarak kullanılan müzede mevleviliğe ait giyisi, müzik aleti gibi malzemeler bulunmaktadır.
  • Barbarlık Müzesi; Lefkoşa’da bulunan bu müze 1963 yılında yaşanan Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesi ve ev sahibesinin kurşunlanarak öldürülmesinden sonra müze haline getirilmiştir. Duvarda kurşun izlerinin hala durduğu ev 1966 yılında müze olmuştur.
  • Arap Ahmet Paşa Camii ve Sokağı; aynı isimli sokak ve bu sokakta bulunan camii eski bir Latin kilisesi yerine yapılmıştır. Ve Lefkoşa’da bulunan camiilerden en dikkate değer olandır.
  • Venedik Sütunu; venedikliler tarafından 1550 yılında dikilen sütunun alt tarafında 6 İtalyan ailesinin armaları bulunur. Sütunun üzerinde bulunan bakır küre ise sonradan eklenmiştir.

lefkoşa-büyük-han

Lefkoşa’da Ne Yapılır?

Tarihi yerleri gezebileceğiniz aynı zamanda gün boyu denizin ve güneşin keyfini çıkarabileceğiniz Lefkoşa’da gece eğlenceside oldukça fazladır. Gecesi ve gündüzü ile hareketli bir tatil yaşayabilirsiniz.

Lefkoşa’da Gece Hayat / Bar / Eğlence

Lefkoşa Çarşamba, Cuma ve Cumartesi gecelerinin hareketli olduğu bir şehirdir. Bir çok disko bar ve eğlence mekanı bulunan şehirde gece hayatı biraz pahalıdır. Kumarhanelerin yasal olması kumar tutkunlarını gece hayatına çekerken, öğrenci nüfusunun fazla olmasıda gecelerin hareketli olmasını sağlamaktadır.

Lefkoşa Alışveriş / Ne Alınır?

En başta Lefkoşa’dan dönerken hellim peyniri almak gerekir. Bunun dışında bir çok hediyelik eşya bulmak mümkündür. Elişi danteller,peçeteler, lefkara örgüsü, dokuma perdeler, sepetler,gümüş işleri gibi bir çok hediye seçeneği vardır.

Lefkoşa Tatil/ Bayram / Önemli Günler

  • Yılbaşı ( 1 Ocak),
  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan),
  • İşçi ve Bahar Bayramı (1 Mayıs),
  • Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs),
  • Barış ve Özgürlük Bayramı (20 Temmuz),
  • Türk Mukavvemet Teşkilatı Kuruluş Günü ( 1 Ağustos),
  • Zafer Bayramı (30 Ağustos),
  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Bayramı (29 Ekim),
  • KKTC Cumhuriyet Bayramı (15 Kasım),
  • Kurban Bayramı
  • Ramazan Bayramı

Lefkoşa’da Dikkat Edilmesi Gereken/ Önemli Bilgiler

Tüm ada ülkeleri gibi önemle üzerinde durulacak konu içme suyu sorunudur. Bunun dışında Lefkoşa güvenli ve huzurlu bir şehiridir. Siyasi ayrılık ve ırkçılık gibi nedenlerle çıkan kargaşalar bazen istenmeyen sonuçlara neden olurken bu sorunun dışında bir sorunla karşılaşmanız çokta olası bir durum değildir.

Lefkoşa’da Kusursuz Tatil İçin Araç Kiralamak Şart

Kıbrıs’ta rent a car hizmeti veren Kıbrıs Tatili Turizm LTD. şirketi olarak Lefkoşa’da kusursuz bir tatil yaşamanız için size tek tavsiyemiz kesinlikle araç kiralama hizmetlerinden yararlanmanızdır. Kıbrıs Lefkoşa’nın doğal ve tarihi güzelliklerini sorunsuz bir şekilde, yorulmadan, mutlu bir şekilde keşfetmek için KKTC’de herkesin tek tercihi araç kiralama seçeneği olmaktadır.

Kıbrıs tatiliniz başlamadan Kıbrıs’ta kiralık araçları ve fiyatlarını incelemek isteyebilirsiniz. Tatil öncesi araç kiralama hizmetleriyle alakalı tüm bilgileri hemen keşfetmek için tıklayınız  ? kıbrıs araç kiralama